середа, 20 січня 2021 р.

Економіка будівництва 32-ТБ за 20.01.2021

 

Лекція 1. Роль та особливості будівництва

1.      Роль та особливості будівництва як галузі економіки.

2.      Суть будівництва та капітального будівництва.

3.      Учасники будівельного процесу.

4.      Організаційні форми управління будівництвом.

 1.                 Національне господарство країни складається з галузей, які відносяться до сфери матеріального виробництва або до нематеріальної сфери.

Будівництво галузь сфери матеріального вироб- ництва, де створюються нерухомі основні фонди н/г виробничого і невиробничого призначення.

Будівництво за рядом ознак значно відрізняється від інших галузей н/г. Ця галузь характеризується різноманітною структурою підрядних будівельних організацій і підприємств. Вона є однією з найбільш високомонополізованих галузей у структурі н/г України. За обсягом продукції та кількістю зайнятих працівників галузь займає майже 10  частину економіки країни. Будівельний комплекс України включає близько 7 тис. великих і середніх підприємств, в яких зайнято майже 1 млн. працівників, а також 17 тис. малих підприємств з кількістю працюючих 187 тис. працівників. Поступово створюється повноцінний ринок будівельно-монтажних робіт.

Сьогодні в Україні будівництво перебуває в занепаді: основні фонди зношені майже на 60%, у середньому на одну родину вони втричі менші ніж в Росії і вчетверо – ніж у Литві. Порівняно із західноєвропейськими країнами матеріальна база України в 3-5 разів менша стосовно житла, в 4-5 разів щодо культури та спорту, удвічі щодо науки та в 5-6 разів щодо медицини.

Несвоєчасність розрахунків замовників за виконані роботи негативно впливає на фінансовий стан будівельних підприємств і організацій. Прибутково працює лише 41% загальної кількості великих і середніх підприємств.

В економіці розвинутих кап. країн в останні роки намічається тенденція скорочення будівництва із-за того, що ринок житла насичений і нове будівництво витісняється реконструкцією і технічним переобладнанням діючих підприємств.

3.   Створенням ОФ держави, реконструкцією та переобладнанням ОФ займається галузь капітального будівництва. До функцій капітального будівництва відносяться проектування, планування, управління, ресурсне забезпечення. Таким чином, капітальне будівництво – це функціональна система матеріального виробництва, у якій капітальні вкладення перетворюються в ОФ у вигляді готових до експлуатації будинків і споруд.

Галузь об'єднує будівельну індустрію, діяльність замовни- ків, підрядників, проектні, науково-дослідні інститути та організації. У ній беруть участь різні галузі національної економіки, які забезпечують будівництво металоконструкціями, цементом, лісоматеріалами, машинами, транспортом, пальним, енергетичними ресурсами.

У будівельному процесі можна виділити 3 етапи:

-  підготовка будівництва

 – техніко-економічні дослідження, проектування об’єкту;

- безпосереднє виконання будівництва;

-  реалізація будівельної продукції 

– введення закінчених об'єктів в експлуатацію і передача їх замовнику як основних виробничих і невиробничих фондів.

Економіка будівництва – це система спеціальних наукових знань про форми і особливості проявлення загальних економічних законів у капітальному будівництві як галузі народного господарства.

4.  Основними учасниками будівельного процесу висту- пають:

1.               Замовник – це суб’єкт інвестиційної діяльності, юридична або фізична особа, яка має фінансові кошти для будівництва. Існує 2 типи інтересів замовника: він сам є майбутнім власником об’єкта; користувач об’єкта невідомий.

2.        Проектувальник – проектна організація чи фірма, яка здійснює по договору з замовником розробку проекту будівельного об’єкту.

3.               Підрядник – будівельна фірма, яка виконує по договору підряду будівництво об’єкту. Існують генеральні підрядники, які скеровують процес будівництва; підрядники, які виконують будівництво на будівельному майданчику; субпідрядники, які виконують певні спеціалізовані роботи на будівельному майданчику.

5.  Організаційна форма управління є формою організації взаємодії та взаємовідносин між усіма учасниками інвестиційного процесу будівництва, включаючи стадії фінансування, проектування та будівництва. Організаційна структура капітального будівництва, розвиваючись та вдосконалюючись, зазнала численних змін, зберігаючи при цьому орієнтацію на відповідність принципу єдності організаційних структур.

Таким чином, у капітальному будівництві існують наступні організаційні форми будівництва: господарський і підрядний спосіб, будівництво об'єктів «під ключ», тендерні торги (конкурси).

1).   За господарським способом будівництва всі будівельно-монтажні роботи виконує будівельна фірма, ремонтно-будівельний цех або інший структурний підрозділ підприємства, для якого будується об'єкт. Підприємство- забудовник у цьому випадку одночасно виконує ролі керівника будівництва та виконавця будівельних робіт. Цей спосіб в основному застосовують під час реконструкції чи розширення підприємства, будівництва невеликих об’єктів на території існуючих і т.п.

2).  Основним способом будівництва є підрядний – ведення робіт постійно діючими підрядними будівельними організаціями за договором підряду із замовником. Замовник надає підряднику будівельний майданчик, затверджену проектно-кошторисну документацію, забезпечує своєчасне фінансування будівництва і постачання технологічного устаткування. Для виконання окремих робіт (як правило, спеціалізованих) генеральний підрядник має право залучати відповідні спеціалізовані організації за договором субпідряду. При цьому відповідальність перед замовником за термін і якість виконання всіх робіт несе генеральний підрядник.

3).      При будівництві об’єктів «під ключ» генеральна підрядна будівельна організація виконує функції замовника і бере на себе всю відповідальність за будівництво об'єкта.

4).      В міжнародній практиці капітального будівництва прийнято вибір проектувальників, підрядників, постачальників виконувати на конкурсній основі шляхом проведення конкурсів (тендерів), що сприяє розвитку ринкової конкуренції і дозволяє замовнику вибрати найбільш вигідні пропозиції.

Для участі в тендері претенденти (підрядники) подають конкурсні пропозиції (оферти). Оферта – це поданий претендентом тендерному комітету комплект документів, який містить пропозиції та умови, за якими він погоджується виконати замовлення. При проведенні тендерних торгів або шляхом прямої домовленності сторін залежно від складу витрат визначається договірна ціна контракту.

Немає коментарів:

Дописати коментар