понеділок, 14 березня 2022 р.

ціноутворення в будівництві 42-ТБ 14.03.22

 

 Договірна ціна

Договірна ціна – це вартість підрядних робіт, за якої підрядна організація згодна виконати об’єкт замовлення.

Договірна ціна входить до складу вартості будівництва й використовується при проведенні взаєморозрахунків. Вона формується претендентом на виконанні робіт із залученням субпідрядних організацій і узгоджується із замовником. У результаті загального рішення оформляється протокол узгодження договірної ціни на будівельну продукцію, що є невід’ємною частиною контракту.

В Правилах визначення вартості будівництва розглянуті наступні види договірних цін і деякі особливості їхнього формування .

Пунктом 3.3 ДБН Д.1.1-1-2000 передбачено, що договірні ціни можуть бути твердими, динамічними чи періодичними:

1. Тверді договірні ціни, як правило, встановлюються для будівництва тривалістю до 1,5 років. Такі ціни встановлюються незмінними на весь обсяг будівництва і не уточнюються, за винятком випадків, якщо:

- замовник змінює в процесі будівництва проектні рішення, що спричиняють зміну обсягів робіт і вартісних показників;

- у процесі будівництва в проектній документації і інвесторських кошторисах виявлені помилки, що не могли бути виявлені на стадії тендерної пропозиції і складання договірної ціни, а підрядник не є виконавцем проектно-кошторисної документації;

- виникають форс-мажорні обставини, що не можуть бути передбачені сторонами при укладанні договору (контракту).

2. Динамічні договірні ціни є відкритими і можуть уточнюватися протягом усього терміну будівництва, але не частіше 1 разу на рік. При цьому уточнюється вартість матеріально-технічних ресурсів. Питома вага прибутку і засобів на покриття ризиків, визначена на початок будівництва, не уточнюються. Зарплата уточнюється тільки у випадку, якщо засоби на ризик не покривають витрат, пов’язаних з ростом цін на зазначені ресурси (у випадку досягнення рівня інфляції більш 10 % у рік). Динамічні договірні ціни уточнюються також і у випадках, передбачених для уточнення твердих договірних цін.

3. Періодичні договірні ціни установлюються відкритими і мають елементи як динамічної, так і твердої договірної цін. Особливість такої ціни полягає в тому, що на обсяги робіт, плановані на визначений період (як правило, це річний план), установлюється тверда договірна ціна (фіксована частина ціни). Формування і застосування фіксованої частини періодичної договірної ціни здійснюється за правилами, як для твердої договірної ціни.

Немає коментарів:

Дописати коментар