вівторок, 15 березня 2022 р.

Організація ОРКіПД 32-ТД, 15.03.22

 

Лекція. Тарифне нормування

Тарифне нормування — це якісна оцінка праці виконавців, кількість якої встановлено у технічних нормах. Тарифне нормування диференціює оплату праці залежно від складності і трудомісткості робіт. Основа тарифного нормування — тарифна система, елементами якої є тарифна сітка і тарифні коефіцієнти. Тарифна сітка — це шкала, в якій кожному з шести розрядів відповідає тарифний коефіцієнт, що вказує, у скільки разів ставка (С-) робітника більш високого розряду має бути вище ставки (С,) робітника І розряду: к. = = С,. / С,:

Розряд

І

II

ІІІ

IV

V

VI

Тарифні

1

1,125

1,266

1,427

1,602

1,803

коефіцієнти

 

 

 

 

 

 

За допомогою тарифних коефіцієнтів встановлюють тарифні ставки, які залежно від

вибраної одиниці робочого часу можуть бути часові, добові та місячні. Тарифну ставку робітникам І розряду встановлює уряд з урахуванням мінімуму заробітної плати робітників цієї галузі промисловості і будівництва.

Оплата праці кожного працівника визначається кінцевим результатом роботи й індивідуальним трудовим внеском. У будівництві діють дві форми оплати праці: відрядна і погодинна. Відрядна оплата праці здійснюється за виготовлену продукцію за умови додержання вимог щодо її якісних показників. Розрізняють пряму відрядну оплату — при нарахуванні заробітної плати за кожну одиницю виготовленої продукції — і акордну — при нарахуванні заробітної плати за виконання комплексу робіт і процесів на закінченій частині будинку чи споруди або за кожну одиницю (структурну одиницю) кінцевої продукції, на- приклад за всі електромонтажні роботи або за комплекс малярних робіт на секції будинку чи будинку в цілому.

При погодинній оплаті праці заробіток робітників визначається на основі тарифних ставок і фактично відпрацьованого часу.

Для підвищення ефективності праці, поліпшення якості будівельної продукції, підвищення ступеня використання засобів механізації, зменшення тривалості робіт, матеріаломісткості й енергоємності будівельної продукції застосовують відрядно-преміальну і погодинно-преміальну оплату праці, за яких як винагороду за отримані результати нараховують премію.

Немає коментарів:

Дописати коментар